logo450

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani.

Za uporabo naše spletne strani se morate strinjati s pogoji Zasebnosti.

Nosečniška sladkorna bolezen: tveganje za otroka in mamico

resnica o sladkorjuČeprav je precej govora o sladkorni bolezni, je nekoliko manj znano o nosečniški sladkorni bolezni (gestacijskem diabetesu), ki pa ni nič manj nevarna. Zato je pomembno, da poznamo razvoj te bolezni in preprečimo njen nastanek oziroma jo odkrijemo dovolj zgodaj ter tako poskrbimo, da ne ogrozi matere in dojenčka.

Ko ženska zanosi, se njen organizem prilagodi in hitro razvijajočemu se otroku dostavi dodatno energijo. Hormoni, ki jih izloča maternica, poskrbijo, da telo postane vse bolj odzivno na inzulin. Na ta način se raven krvnega sladkorja med nosečnostjo poviša in otrok dobi več potrebne energije za rast. Toda včasih gre ta recept za »otroško hrano« po zlu. Raven krvnega sladkorja se poviša preveč, kar vodi v nosečniško sladkorno bolezen. Ta ogroža tako mater kot otroka, saj poviša tveganje za prezgodnje rojstvo, težaven porod, carski rez, vnetje sečnega trakta, nosečnostno preeklampsijo (nevarno visok krvni pritisk) in sladkorno bolezen tipa 2 po nosečnosti. Za dojenčke je nevaren, ker povečuje možnosti za povišano telesno težo ob rojstvu, poškodbe med rojevanjem, nevarno nizko raven krvnega sladkorja, zlatenico in dihalne težave po porodu.

Za zmanjšanje tveganja za nosečniško sladkorno bolezen lahko naredite veliko, še preden zanosite. Na nekatere dejavnike tveganja, kot so starost (nad 25 let) in geni (sladkorna bolezen tipa 2 v družini) ne moremo vplivati, toda obstajajo še trije dejavniki, na katere lahko vplivamo: prehrana, gibanje in vaša telesna teža. Odvečni kilogrami, premalo telesne aktivnosti in prehrana z veliko maščobe in sladkorja vplivajo na odziv telesa na inzulin, hormon, ki pospremi sladkor iz krvi v celice in skrbi za uravnovešen krvni sladkor. Ko se raven inzulina nevarno poviša, se sistem uravnavanja krvnega sladkorja poruši: celice namreč niso več dovolj občutljive na inzulin in zato ne sprejemajo njegovih znakov, naj vsrkajo krvni sladkor, ki predstavlja njihov vir energije. Neodzivnost na inzulin lahko traja tudi več let, ne da bi jo odkrili in ne da bi se razvila v sladkorno bolezen.

 

Toda nosečnost spremeni vsa pravila. Telo nenadoma začne shranjevati novo »maščobo mamice« na bokih in trupu. Obenem maternica sprošča v krvni obtok hormone, s čimer se občutljivost telesa na inzulin zmanjša. Če se že pred spočetjem niste odzivali na inzulin, lahko te spremembe povišajo raven krvnega sladkorja, tako da pride do nevarnosti za nosečniško sladkorno bolezen.

 

Teža med nosečnostjo je močan napovedovalec tveganja za nosečniško sladkorno bolezen, poleg tega pa tudi odloča, kako nevarna bo ta bolezen. Če ste vitke postave, imate okoli tri odstotke možnosti za to bolezen; če ste pretežki, se te možnosti podvojijo, tveganje pri ženski z občutno prekomerno telesno težo pa je tri- do štirikrat višje kot običajno.

 

Omenjene tri dejavnike za nosečniško sladkorno bolezen, torej telesno težo, gibanje in aktivnost, lahko ukrotite z naslednjimi ukrepi:

 

· Jejte živila z nizkim glikemičnim indeksom. Takšna živila (na primer oluščen oves, ječmen in polnozrnati kruh) vzdržujejo enakomernejšo in nižjo raven krvnega sladkorja in tako izboljšujejo občutljivost na inzulin bolje kot dieta z manj maščobami.

 

· Privlecite na plan svoje kolo. Gibanje izboljša občutljivost telesa na inzulin. 4 ure gibanja na teden pred nosečnostjo zmanjša tveganje za nosečnostno sladkorno bolezen za kar 76 odstotkov.

 

· Privoščite si dovolj sproščanja. Poskrbite za dovolj spanca in vzemite si čas za razvedritev. Cela vrsta raziskav priča o povezavi med spočitim telesom in nižjim tveganjem za odzivnost na inzulin ter za sladkorno bolezen.

 

· Prenehajte kaditi. Slabo je za vaše zdravje in za zdravje vašega otroka, poleg tega pa s kajenjem povečate tveganje za nosečniško sladkorno bolezen za 50 odstotkov.

 

· Naročite se na pregled krvnega sladkorja. Po nosečniški sladkorni bolezni je tveganje za sladkorno bolezen tipa 2 in za nosečniško sladkorno bolezen pri nadaljnih zanositvah pomembno povišano do konca vašega življenja. Zdravnik bi moral za zgodnje odkritje bolezni vaš krvni sladkor preveriti v 3 mesecih po porodu in nato vsako leto.

 

Nove raziskave kažejo, da lahko preiskave za nosečniško sladkorno bolezen samo 2 meseca prej kot običajno (torej pri 16 tednih namesto pri običajnih 24 do 28 tednih) pomembno zmanjšajo možnosti za zaplete. Toda prihodnje mamice, pri katerih je tveganje za to bolezen visoko (več kot polovica vseh nosečih žensk), pregledov običajno ne opravijo tako zgodaj. Ginekologi so dolgo mislili, da standardna meritev krvnega sladkorja pokaže točne rezultate za sladkorno bolezen šele v 24. tednu nosečnosti ali pozneje. Toda z novimi raziskavami so ugotovili, da so bile zgodnje preiskave v 99,4 odstotkih točne. »Pregled pri 16. tednu bolje napove nosečniško sladkorno bolezen,« pravi dr. med. Gerard Nahum z ameriške univerze Duke. »Občutljivejši je kot poznejši pregled in z njegovo pomočjo se lahko osredotočimo na ženske, ki so bolj ogrožene. Poleg tega je to bolj praktično, saj lahko pri tem pregledu uporabimo vzorce krvi, ki jih vzamemo zgodaj v nosečnosti tudi za druge vrste preiskav.« Zgodnejše preiskave bi lahko zmanjšale število prezgodnjih rojstev, povezanih z nosečniško sladkorno boleznijo.

 

Nosečniško sladkorno bolezen imate, če se pokažeta dva od naslednjih rezultatov:

 

· raven krvnega sladkorja na tešče nad 5,3 mmol/l;

 

· 1 uro po pitju sladke pijače 10,0 mmol/l;

 

· 8,6 mmol/l po 2 urah;

 

· 7,8 mmol/l po 3 urah.

 

Če imate sladkorno bolezen tipa 2 pred nosečnostjo ali se vam razvije med njo, je predvsem pomembno, da si pogosto merite raven krvnega sladkorja in se poleg tega pripravite tudi na inzulinsko terapijo. Zdravnik vam bo povedal, kakšne bi morale biti vaše ciljne številke. Na splošno naj bi imela ženske z nosečniško sladkorno boleznijo naslednje meritve:

 

· manj kot 5,6 mmol/l, ko se zjutraj zbudite;

 

· manj kot 8,6 mmol/l uro po obroku;

 

· manj kot 7,2 mmol/l 2 uri po obroku.

 

Do 39 odstotkov žensk z nosečniško sladkorno boleznijo potrebuje tudi inzulinske injekcije za lažje nadzorovanje visoke ravni krvnega sladkorja med nosečnostjo. Inzulin je varen in učinkovit in ne bo prestopil posteljice ter tako prišel do otroka.

 

Nosečniška bolezen in z njo povezane težave so podrobneje opisane v knjigi »Resnica o sladkorju«, ki predstavlja tudi razvoj sladkorne bolezni tipa 2, metabolični sindrom, preddiabetes, sindrom policističnih jajčnikov in otroško sladkorno bolezen. Avtorji, uredniki revije Prevention in strokovnjakinja za sladkorno bolezen Ann Fittante, poudarjajo, da se ključ do zdravega življenja brez povišanega krvnega sladkorja skriva v triperesni rešitvi - pravilnemu prehranjevanju, primernemu gibanju in sproščanju. V omenjeni knjigi predstavljajo posebej oblikovane programe, s pomočjo katerih lahko ta cilj dosežete le z majhnimi spremembami v svojem vsakdanjiku. S prevzemanjem zdravih življenjskih navad se tako lahko ne le izognete težavam v nosečnosti, temveč tudi poskrbite, da sladkorna bolezen ne bo ogrozila vašega otroka.

 

Pripravila: Tanja Ahlin

(povzeto po: Resnica o sladkorju, Prevention in Ann Fittante, Založba Temza, www.temza.si)