logo450

Na naši spletni strani uporabljamo piškotke, saj ti omogočajo boljše in pravilnejše delovanje. Zaradi EU zakonodaje, vas moramo vprašati za soglasje. Prosimo vas, da sprejmete uporabo piškotkov in si s tem omogočite pravilen prikaz naše spletne strani. Piškotke uporabljajo vse spletne strani.

Za uporabo naše spletne strani se morate strinjati s pogoji Zasebnosti.

Poročilo o delu v letu 2020

Spoštovane članice, dragi člani

Sladkorna bolezen v Sloveniji !

Leta 2019 je bilo v Sloveniji 43,5 % vseh smrti v starostni skupini pod 60 let povezanih s sladkorno boleznijo, s čimer se umeščamo v sam evropski vrh. V istem letu je bilo na svetu 463 milijonov oseb s sladkorno boleznijo, po napovedih jih bo do leta 2045 kar 700 milijonov. Epidemija covid-19 je še posebej razkrila kako pomembno je, da osebe s sladkorno boleznijo, ki jo ima vsak deseti Slovenec, dosledno upoštevajo navodila zdravnika. Ker pa naše zdravstvo ni ustrezno organizirano in to je tudi razkrila epidemija, do svojega zdravnika nismo mogli. Diabetologi iz UKC Maribor so celo bolnikom pošiljali epruvete za odvzem krvi domov in sami so morali jemati kri. Prejeli smo nekaj kritik na ta račun, saj starejši bolniki tega niso zmogli. Z novo predstojnico Oddelka za endokrinologijo in diabetologijo UKC Maribor, Urško Kšela, dr. med. specialist interne medicine, sem o tem spregovoril in imamo zagotovilo, da bodo s tem prenehali. Urška Kšela, dr. med. specialist interne medicine in Eva Zemljič, dr. med. specialist interne medicine, diabetologinji, sta z društvom sklenili dogovor o sodelovanju.

V Zvezi društev diabetikov Slovenije si prizadevajo spodbuditi in aktivirati slovensko javnost, saj je v populaciji Slovencev, starejših od 18 let, 8,1 % ali 132.000 oseb s potrjeno sladkorno boleznijo. Poleg njih je v Sloveniji še dodatnih 79 tisoč oseb s sladkorno boleznijo, pri katerih ta še ni bila odkrita, kaže raziskava Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ.

Zveza: Vsak posameznik mora prevzeti nadzor nad sladkorno boleznijo

»Ukrepa, kot sta omejitev gibanja in spremenjen življenjski slog sta še posebej negativno vplivala na zdravstveno stanje. 57 % bolnikov je bilo manj aktivnih, ena tretjina pa je poročala o večjem nihanju krvnega sladkorja.

Vsak posameznik mora prevzeti nadzor nad sladkorno boleznijo in z rednim spremljanjem svoje bolezni, z rednimi pregledi pri zdravniku, z doslednim jemanjem zdravil, ustrezno prehrano in rednim gibanjem  lahko osebe s sladkorno boleznijo svoje življenje živijo bolj kakovostno in dlje, hkrati pa manj obremenjujejo svoje bližnje. Mislimo nase, poskrbimo zase. Delček tega ponujamo v naših učnih delavnicah, kjer spregovorimo o »štirih korakih za izboljšanje sladkorne bolezni«. Priključite se.

Stroka nas opozarja, da vsako oklevanje o skrbi za sladkorno bolezen vodi v slabšanje stanja.


Prim. prof. dr.Danica Rotar Pavlič, dr. med., predsednica združenja zdravnikov družinske medicine, opaža preveliko zadovoljstvo s previsokim sladkorjem v krvi in pravi: »Osebe s sladkorno boleznijo se morajo zavedati, da je njihovo življenje v njihovih rokah, zato naj vsak svojega izbranega zdravnika povpraša, če že ne gredo k specialistu diabetologu. Ne smemo čakati toliko časa, da bi tvegali operacijo ali odstranitev prsta, ali da bi se pojavil slab vid. Tudi nas zdravnike zaskrbi, ko vidimo, da so nekateri preveč popustili. Predvsem v obdobju epidemije bolniki preveč opuščajo obiske pri izbranem zdravniku. V zadnjem mesecu je prišlo kar nekaj oseb s sladkorno boleznijo z visoko vrednostjo sladkorja, ki jih nisem videla celo leto, čeprav je naša ambulanta delovala. Prišle so tudi osebe, ki so imeli doslej urejeno sladkorno bolezen pa so med epidemijo popustili in nismo dosegali ciljnih vrednosti krvnega sladkorja. Pri nekaterih sem opazila preveliko zadovoljstvo s previsokim sladkorjem. Prišle so tudi osebe z okužbami in sladkorno boleznijo, mlajši in starejši, ki so imeli vnetja kože, ampak so čakali. Pri nekaterih so bili potrebni tudi kirurški posegi

Pravi sovražnik ni covid-19, temveč neurejen krvni sladkor.

 

ODPRTI TELEFON, gsm: 064 169520

Odprti telefon kot obliko izobraževanja smo uvedli v mesecu decembru 2020 za pomoč članom v stiskah in težavah. Tudi na tak način želimo ohranjati socialne stike in v cilju obvladovanja stresa, zmanjševanja občutka strahu, panike in zaskrbljenosti, pomagati našim članom v skrbi za urejen krvni sladkor. Pomoč članom bosta nudila Mirko Topolovec kot laični svetovalec in Lidija Salamon mentorica za svetovanje osebam v stiski in težavah. V pomoč in svetovanje bomo po potrebi vključili tudi zdravstvene delavce. Po programu bo telefon deloval vsako sredo od 9 do 11 ure.

Mirko Topolovec, predsednik